Urfabulteni.com Bi haber olma haberdar ol
23.04.2024
Şanlıurfa / 18°C

20 Ocak 2013 - 10:56
Rüya hattında kbus sürüyor
Rüya hattında kbus sürüyor

ABDli uçak üreticisi Boeingin, plastik uçak diye bilinen 787 Dreamlinerları için dünya çapında alınan uçuşları durdurma kararının ne kadar devam edeceği merak ediliyor. On yıllık aranın ardından, geçtiğimiz yıl rakibi Airbustan daha çok yolcu uçağı teslim eden Boeingin bu başarısı da 787 tartışmalarının gölgesinde kaldı. Eğer 787lerin sorunları sadece bataryalarındaki teknik arıza ile sınırlıysa, Dreamliner uçuşlarını durdurma kararı birkaç gün veya hafta sürebilir. Ancak sorunlar, uçakların elektrik sisteminde önemli bir yeniden yapılanma gerektirirse, bunun Boeinge pahalıya patlayacağı ve uçuşların aylarca iptal olabileceği belirtiliyor. İngiliz gazetesi Financial Times da düzenleyicilerin Boeing 787lere getirdiği uçuş yasağıyla ilgili Jet çağının başından bu yana bir uçak tipine yönelik bu kadar gaddarca bir adım dördüncü kez alınmış oluyor yorumunu yaptı. FTde yayınlanan bir makalede, ticari uçakların kısa tarihindeki yasakların, genelde uçak teknolojisindeki değişimlerle çakıştığı belirtildi.

İLK YASAĞI 1952

İlk uçuş yasağının, 1952 yılında dünyanın ilk yolcu uçağı versiyonlarından İngiliz yapımı De Havilland Comet modeline getirildiği, bunun nedeni olarak ise tasarım hataları sonucunda meydana gelen ölümcül kazalar olduğu belirtildi. 1958 yılında Comet modelinin farklı bir biçimde ortaya çıktığı, ancak bu tarihe kadar ABDli Boeing ve Douglasın daha hızlı jetler yaratarak, teknolojik üstünlük sağladığı anlatıldı.

TAZMİNAT GEREKİYOR

Boeing, yaptığı açıklamayla yeni 787 siparişlerini askıya aldığını, ancak uçakları inşa etmeye devam ettiğini kaydetti. Öte yandan Boeingin uçuşları yasaklanan uçaklar için havayolu şirketlerine de tazminat ödemesi gerekecek. Havayolu şirketleri, Dreamliner uçakları uçamadığı için uçuş planlarında önemli bozulmalar yaşıyor. Bu şirketlerden biri de Hindistan devletine ait Air India. Hindistanın Sivil Havacılık Bakanı Ajit Singh, beş Dreamliner uçağına sahip olan şirkete tazminat ödenmesi gerektiğini dile getirerek, Boeingin, Air Indiaya tazminat ödemesi gerekiyor. Bu aşamada uçuş yasağının ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz diye konuştu. 

Uçuş izni için güvenlik şart

ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, cuma günü yaptığı açıklamada, güvenliğinden yüzde bin (yüzde 1000) emin olunmadan, uçuşa izin verilmeyeceğini söyledi. ABDli Bakan, 787e uçuş izni verilmesi için bataryalara kapsamlı bir inceleme yapılacağını da belirtti. Dreamliner modelinde kullanılan lityum-iyon baterilerinin, normal baterilerden daha hafif olduğu, daha çok enerji biriktirdiği ve daha çabuk şarj edilebildiği belirtiliyor. Ancak baterilerin sorunu ise potansiyel olarak yanıcı olmaları.

850 yeni sipariş var

DREAMLINER uçaklarında son dönemde meydana gelen olaylar, bugün serviste olan 50 Dreamliner uçağına engelle sonuçlandı. Dreamlinerlar 15 aydır güvenli şekilde uçarak, 1 milyonu aşkın yolcu taşıdı. 787 modeli uçakların en büyük pazarı Japonya. Japon ANA ve JAL havayolu şirketleri, Dreamliner uçaklarından 24üne sahip. Dreamlinerların liste satış fiyatı ise 207 milyon olar. Boeingin, yaklaşık 850 yeni Dreamliner siparişi olduğu tahmin ediliyor.



İsim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.